Vlaams-Brabant staat model voor Certificaat Inbraak Veilig in provincie Antwerpen

In de kijker

Deze tekst wordt niet getoond

Vlaams-Brabant staat model voor Certificaat Inbraak Veilig in provincie Antwerpen

Op 8 september 2017 was ik samen met provinciegouverneur Cathy Berx, de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en andere federale en lokale veiligheidspartners aanwezig bij de lancering van het Certificaat Inbraak Veilig (CIV) in de provincie Antwerpen.  De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is de eerste politiezone in de provincie Antwerpen die het certificaat zal gebruiken.  In Vlaams-Brabant zijn de politiezones Tienen-Hoegaarden en Dilbeek reeds in februari 2017 met het CIV gestart.

Woninginbraak zorgt voor onveiligheid

Jaarlijks tellen we in België meer dan 55.000 woninginbraken. Ook in  Vlaams-Brabant worden we al jaren geconfronteerd met te veel woninginbraken die de veiligheid ernstig onder druk zetten en de woonkwaliteit van de inwoners verstoren. Woninginbraak is na onaangepaste snelheid in het verkeer het tweede grootste buurtprobleem, zo wijzen bevolkingsbevragingen uit. 

CIV beveiligt uw woning

Om het aantal woninginbraken terug te dringen worden woningen best degelijk beveiligd. Het Certificaat Inbraak Veilig verwijst naar analogie met het Politiekeurmerk Veilig Wonen in Nederland, naar werkbare normen en minimale eisen die uw woning beter tegen een inbraak beschermen. 

Vlaams-Brabantse politiezones pionier

De politiezone Dilbeek ging in februari 2017 als eerste van start in het arrondissement Halle-Vilvoorde met het uitreiken van het Certificaat Inbraak Veilig. Later die maand ondertekende ik in de politiezone Tienen-Hoegaarden de Charters “Veiliger wonen met het Certificaat Inbraakveilig” samen met de burgemeesters, de procureur des Konings, de korpschef en de federale politie, m.n. de bestuurlijk en gerechtelijk directeur van het arrondissement dat ze vertegenwoordigen. Elke partner neemt hierin engagementen op om woninginbraken te voorkomen.

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout bijt de spits af 

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is  de eerste politiezone in de provincie Antwerpen die het CIV uitreikt. De inwoners van deze drie gemeenten kunnen gratis advies vragen. Na het correct en goed uitvoeren van het advies, zal de diefstalpreventieadviseur (DPA) het Certificaat Inbraak Veilig uitreiken. Woningen die aan deze inbraakveiligheidsnormen voldoen, bieden goed weerstand tegen een inbraakpoging.

Ik hoop dat het voorbeeld van de politiezones Dilbeek, Tienen-Hoegaarden en Geel-Laakdal-Meerhout tal van andere politiezones inspireert.