1 dag niet. Burgers, gemeenten, politie voeren actie voor veilige woning

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

1 dag niet. Burgers, gemeenten, politie voeren actie voor veilige woning

Elke dag zijn 200 Belgen slachtoffer van een woninginbraak.

Op vrijdag 28 oktober vindt de derde editie van ’1 dag niet’ plaats. Dit is de nationale actiedag tegen woninginbraken. De focus van de campagne ligt op burgers die medeburgers tips geven over maatregelen tegen inbraak. Iedereen kan deelnemen aan de actiedag: burgers, buren, ondernemers, gemeenten, politiediensten, scholen, verenigingen. 

Met ‘1 dag niet’ willen wij de inwoners van Vlaams-Brabant motiveren om maatregelen te nemen om in of rond het eigen huis, straat of wijk de kans op inbraak sterk te verminderen. Buren kunnen bijvoorbeeld een wandelzoektocht organiseren, de raamposter van ‘1 dag niet’ ophangen of een extra wandeling maken in de wijk. Zo kunnen zij aandachtiger nagaan of ramen en deuren goed gesloten zijn.

Vorig jaar minder woninginbraken in Vlaams-Brabant

Het aantal woninginbraken is vanaf 2005 jaar na jaar gestegen, tot een onaanvaardbaar hoog niveau. De laatste twee jaren zijn we er wel in geslaagd om het aantal inbraken weer te doen dalen. De cijfers die in april van dit jaar werden gepresenteerd op het Provinciaal Veiligheidsoverleg geven aan dat het aantal woninginbraken in Vlaams-Brabant daalde in de periode 2013-2015. De woninginbraken  in  elke politiezone de hoogste prioriteit – verminderden met 6,4%.  De inbraken in bedrijven en handelszaken daalden zelfs met 21,8%.

Partners werken samen tegen woninginbraak

Ik zie jaar na jaar de interesse voor inbraakwerende maatregelen toenemen en juich dit zeker toe. Zowel lokale politie, gemeenten, buurtinformatienetwerken, seniorenraden als burgers nemen actie en posten hun initiatieven op www.1dagniet.be.

Ik ben verheugd dat in Vlaams-Brabant de oproep van ‘1 dag niet’ veel gehoor vindt. De 25 politiezones steken een tand bij en doen extra controles en sensibiliseren burgers tot het nemen van meer preventieve maatregelen.

Zo werkten Chiro Maleizen uit Overijse en de politiezone Druivenstreek gezamenlijk voor de actiedag ‘1 dag niet’ een preventiespel uit. De politiezones Hageland en Grimbergen werken samen tegen woninginbraak en schakelen Sergio Quisquater in voor een affichecampagne met preventietips. Het resultaat vindt men twee keer per week op de Facebook- en Twitterpagina van ‘1dagniet’.

Ook ‘1dagniet’ in Provinciehuis

In onze eigen woning, het Provinciehuis,  voeren we ook actie voor ‘1dagniet’ en sensibiliseren we het personeel en bezoekers met banners, affiches en bieden we een quiz aan.

‘1 dag niet’ biedt een forum aan voor alle bestaande initiatieven. Op www.1dagniet.be kan men preventietips raadplegen, filmpjes bekijken en zijn of haar genomen initiatief delen via Twitter en Facebook.

2016-10-28
Meer informatie: 

Meer info: www.1dagniet.be