1 dag niet. Provinciegouverneur, burgemeester en korpschef Vilvoorde-Machelen voeren straatscan uit

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

1 dag niet. Provinciegouverneur, burgemeester en korpschef Vilvoorde-Machelen voeren straatscan uit

Vandaag voerde ik samen met burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde en de wijkagenten van de politiezone Vilvoorde-Machelen een straatscan uit in Koningslo. Deze lokale preventieve actie is een onderdeel van de nationale actiedag tegen woninginbraak ‘1dagniet’.

1dag niet tegen woninginbraak

Elke dag zijn 150 Belgen slachtoffer van een woninginbraak. Dit fenomeen versterkt het onveiligheidsgevoel en veroorzaakt een aanzienlijke maatschappelijke kost.

Met ‘1 dag niet’ willen wij burgers, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken,... laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Je kunt zelf heel wat doen en zo de kans op inbraak in jouw huis of buurt verminderen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een diefstalpreventieadviseur  voor een kosteloze audit van je woning, een Facebookpagina opstarten met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook een wandeling in de wijk organiseren en je buren beter leren kennen. Deze editie wil vooral inzetten op jonge (ver)bouwers en hen overtuigen om degelijk en gekeurd sluitmateriaal te (laten) plaatsen.

Steeds minder woningbraken

Woninginbraken kennen eindelijk een dalende trend.  Het aantal woninginbraken in Vlaams-Brabant  is in de periode 2013-2016 gedaald met 18,21%. De inbraken in bedrijven en handelszaken daalden zelfs met 42,04%.

Samenwerken tegen woninginbraak

‘1dagniet’ is een gezamenlijke campagne waarbij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, federale en lokale politie, provincies, gemeenten en burgers samenwerken. In Vlaams-Brabant werken bijna alle lokale politiezones, de federale politie en 5 buurtinformatienetwerken mee aan de actie om de burger te sensibiliseren zelf actie te ondernemen.

Straatscan in Koningslo

De wijk Koningslo in Vilvoorde heeft het afgelopen jaar te maken gehad met enkele inbraakgolven. De politiezone Vilvoorde-Machelen onderneemt actie en organiseert daarom een straatscan in een aantal straten in Koningslo. De wijkagenten wandelen door de wijk en gaan op zoek naar verbeterpunten bij alle woningen. Aan de hand van een checklist en een brochure informeren ze de bewoners over wat ze kunnen om hun woning beter te beveiligen.

Ik ben verheugd dat in Vlaams-Brabant de vierde editie van ‘1 dag niet’ veel gehoor vindt en wil de vele personen, organisaties en diensten danken die initiatieven nemen tegen woninginbraak.

Nieuwe website ‘1dagniet’

Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten, tal van preventietips en filmpjes vinden, promotiemateriaal ophalen en originele ideeën delen via Twitter en Facebook..  

 

2017-10-27