1dagniet! Chiro Maleizen en politiezones strijden mee tegen woninginbraken

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

1dagniet! Chiro Maleizen en politiezones strijden mee tegen woninginbraken

Op vrijdag 28 oktober vindt de derde editie van ‘1dagniet’ plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. De focus van de preventiecampagne ligt op burgers die medeburgers tips geven over maatregelen tegen inbraak en zelf preventiemaatregelen nemen. We sporen burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen aan om hun huis, straat of buurt inbraakveilig te houden.

Meer acties voor minder woninginbraken

We zijn dankzij samenwerking met vele partners op de goede weg. De cijfers die in april van dit jaar werden gepresenteerd op het Provinciaal Veiligheidsoverleg geven aan dat het aantal woninginbraken in Vlaams-Brabant daalde in de periode 2013-2015. De woninginbraken  in  elke politiezone de hoogste prioriteit – verminderden met 6,4%.  De inbraken in bedrijven en handelszaken daalden zelfs met 21,8%.

Ik zie jaar na jaar de interesse in inbraakwerende maatregelen toenemen en juich dit zeker toe. Zowel lokale politie, gemeenten, buurtinformatienetwerken, seniorenraden als burgers nemen actie en posten hun initiatieven op www.1dagniet.be.

Chiro Maleizen kraakt de kluis

Ik bezocht in het kader van ‘1dagniet’ het creatief initiatief van Chiro Maleizen uit Overijse en de politiezone Druivenstreek. Deze jeugdbeweging was vorig jaar slachtoffer van een inbraak en werkte voor de actiedag ‘‘1 dag niet’ een preventiespel uit. De chiroleden tussen 6 en 16 jaar krijgen op een speelse manier tips mee waardoor ze zicht krijgen op knelpunten. Na elke geslaagde opdracht krijgen ze een code waarmee ze de kluis kunnen kraken. De lokale politiezone Druivenstreek speelt het spel mee maar is zeer waakzaam en wil elke inbraak voorkomen.

Politiezones Hageland en Grimbergen werken samen tegen woninginbraak

Ook elders in Vlaams-Brabant vindt de oproep van ‘1 dag niet’ veel gehoor. Verschillende politiezones steken een tand bij en doen extra controles en sensibiliseren burgers tot het nemen van meer preventieve maatregelen.

Zo slaan de politiezones Hageland en Grimbergen de handen in elkaar en strikken zij Sergio Quisquater voor een affichecampagne met preventietips. Het resultaat vindt men twee keer per week op de Facebook- en Twitterpagina van ‘1dagniet’.

2016-10-17
Meer informatie: 

www.1dagniet.be

http://www.lokalepolitie.be/5389 website politiezone Hageland

http://www.lokalepolitie.be/5410/home.html website politiezone Grimbergen