BOB en trots erop: start BOB-zomercampagne

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

BOB en trots erop: start BOB-zomercampagne

Op 8 juni startte de BOB-zomercampagne die rijden onder invloed wil voorkomen.  In de maanden juni, juli en augustus gebeuren er immers nog heel wat ongevallen onder invloed van alcohol. 

Ook deze zomer heeft BOB een haarscherpe missie : het aantal verkeersslachtoffers door rijden onder invloed van alcohol blijvend te doen dalen.  Daarom lanceren de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Brussel Mobiliteit, AWSR (Waals Agenstschap voor verkeersveiligheid), Assuralia, de Belgische Brouwers en het VIAS-institute de nieuwe zomercampagne die duurt tot 31 augustus.

Twaalf verkeersongevallen per dag met bestuurders onder invloed

Tijdens de zomer gebeuren per dag 12 verkeersongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is. De vele festivals, sportmanifestaties en andere volksevenementen (bijvoorbeeld WK voetbal) nodigen uit om een glas te drinken. Uit een enquête van Vias institute blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders op zomerfestivals alcohol drinkt terwijl ze nog met de auto moeten rijden. Een derde van de bevraagde chauffeurs houdt rekening met de wettelijke limiet, maar 1 op de 5 past zijn alcoholgebruik helemaal niet aan.

Alcohol factor bij een op tien verkeersongevallen

In 2017 was bij 11% van alle ongevallen met doden of zwaargewonden de bestuurder onder invloed van alcohol. In Vlaams-Brabant stellen we vast dat het aantal verkeersongevallen waarbij alcoholintoxicatie werd vastgesteld bij de bestuurder jaar na jaar daalt.  Toch blijft het nodig om te herhalen dat drinken en rijden niet samengaan.

Iedereen BOB iedereen veilig thuis

Iedereen kan BOB zijn. BOB zijn betekent dat je helemaal niet drinkt als je met de wagen bent. Je kan ook zorgen voor een veilig alternatief om thuis te geraken (openbaar vervoer, taxi, hotel).  

Ook de gemeenten, politiediensten en horecasector kunnen hun bijdrage leveren aan de BOB-campagne door sensibiliserende acties, controles en alcoholvrije cocktails bijvoorbeeld.

Ik doe een oproep aan iedere weggebruiker om steeds verantwoord te rijden en een BOB te kiezen. Zo wordt deze zomer voor iedereen een feest.

2018-06-11
Meer informatie: