Brabantdag editie 2016: van Stella tot Solar

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Brabantdag editie 2016: van Stella tot Solar

Afgelopen 19 oktober ontvingen we op onze Brabantdag meer dan 220 gasten uit bedrijven, overheid, middenveld en kennisorganisaties van Vlaams-Brabant en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op deze editie nam de provincie Vlaams-Brabant samen met de provincie Noord-Brabant onze gasten mee langs innoverende en slimme bedrijven in en rond Leuven.  Er was keuze troef met volgende thematische tours: Additive Manufacturing, Energie & Klimaat, Creatief Brabant, Lifetech, Sleuteltechnologieën voor de toekomst, Mobiliteit en Sport & Technologie. Op elk van deze tours bezochten onze deelnemers de innovatieve bedrijven of kennisinstellingen die in onze regio daarin uitblinken. 

Imec en ASML: al lange tijd een sterk team

Zelf ging ik op bezoek bij Imec, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. We kregen interessante presentaties over hoe Imec rond sleuteltechnologieën samenwerkt met veel internationale bedrijven en met onderzoekscentra in andere landen. De vice-president van Imec, een vertegenwoordigster van de Europese Commissie, de directeur innovatie van het Eindhovense Holst Centre en het hoofd communicatie van chips-bouwer ASML gaven ons een goed inzicht hoe een open samenwerking iedereen vooruitstuurt. We bezochten er ook de cleanroom. Een volledig stof- en trillingvrij lab met hoogtechnologische apparatuur. Het lab is zo gemaakt zodat er geen fouten in de chips kunnen sluipen.

Be connected !

Na ons bezoek keerden we terug naar het provinciehuis voor een avondprogramma. Jeroen Van Glabbeek, CEO van CM telecom, interviewde mij en de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk over onze ervaringen van de Brabantdag. Hierna sloot onze hoofdspreker Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad af. Hij beklemtoonde het belang van samenwerking binnen Europa. Als je niet open staat voor samenwerking met andere regio’s, zowel nabij als wereldwijd, mis je veel van de ontwikkelingen en hoor je er mettertijd niet meer bij.  

Waarom een Brabantdag?

De Nederlandse provincie Noord-Brabant is voor onze provincie een focusregio.  Want samenwerken met Noord-Brabant is zeer zinvol in alle clusters die Vlaams-Brabant naar voren schuift: zowel cleantech, life sciences, foodtech, logistiek als de creatieve sectoren. Zowel qua innovatieprestaties als wat het economisch weefsel aangaat, behoort de regio tot de absolute top van Europa. Er bestaan al goede banden tussen Vlaams-Brabant en Noord-Brabant. Met deze Brabantdag hebben we onze banden nogmaals versterkt en vele ontmoetingen mogelijk gemaakt. Daarom tekenden we ook een intentieverklaring om nauwer samen te werken met deze provincie. We kijken al uit naar de volgende editie in 2018.

2016-10-25