Buurtinformatienetwerken (BIN) voorkomen inbraken en criminaliteit

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Buurtinformatienetwerken (BIN) voorkomen inbraken en criminaliteit

Naar aanleiding van onder andere een sterk groeiend aantal BIN’s in Vlaams Brabant, het nieuwe waarschuwingssysteem voor noodsituaties Be-Alert en de General Data Protection Regulation (GDPR) was het tijd om de hoofden nog eens samen te steken. Op woensdag 20 juni vond het tweede provinciaal ontmoetingsmoment voor Buurtinformatienetwerken (BIN) plaats.

Enthousiaste alerte burgers, politiemensen en burgemeesters inspireerden elkaar op het ontmoetingsmoment met goede voorbeelden en kregen een antwoord op al hun vragen op het vlak van BIN-communicatie.

BIN: samenwerking tussen politie, gemeente en burgers

Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie om informatie uit te wisselen volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan. Een BIN helpt inbraken voorkomen, verhoogt het veiligheidsgevoel en de sociale cohesie.

Burgerparticipatie draagt bij tot veiligheid in de buurt

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid waarin ook de burger een rol heeft. Steeds meer wordt de nadruk gelegd op burgerparticipatie. Het buurtinformatienetwerk (BIN) en buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) zijn voorbeelden van burgerparticipatie. De ogen van de inwoners zijn onze camera’s. Met meer communicatie kunnen problemen sneller en efficiënter worden gedetecteerd en kan er samen naar oplossingen gezocht worden.

De aanwezigen zijn ook warm gemaakt voor het project Certificaat Inbraak Veilig en de nationale preventieactie tegen woninginbraak ‘1dagniet’ op 26 oktober 2018.

2018-06-21