Deense ambassadeur bezoekt innoverende kennisregio Vlaams-Brabant

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Deense ambassadeur bezoekt innoverende kennisregio Vlaams-Brabant

Op 16 maart mocht ik Karsten Vagn Nielsen, ambassadeur van Denemarken in België, ontvangen in de provincie Vlaams-Brabant. Als provincie werken we samen met de focusregio Hoofdstedelijke regio Kopenhagen in Denemarken. De Deense ambassadeur kon vandaag kennismaken met drie van de vijf speerpuntsectoren die de provincie Vlaams-Brabant stimuleert en ondersteunt.

Internationale samenwerking met focusregio’s

De provincie bouwt aan hechte relaties met enkele focusregio’s. Net als onze provincie zijn dit kennisregio’s die sterk zijn in gezondheid, voeding, logistiek, cleantech en de creatieve sector. Het zijn belangrijke handelspartners en regio’s waarmee we vlot samenwerken in Europese projecten.

Cleantech, gezondheid en logistiek

De Deense ambassadeur kreeg tijdens zijn bezoek een beeld van enkele belangrijke ontwikkelingen in de provincie met focus op cleantech, gezondheid en logistiek. Op Brussels Airport bezocht de delegatie het Deens bedrijf DSV, een toonaangevende internationale logistieke dienstverlener, en ging de aandacht ook uit naar het project ‘Flanders Pharma Hub’. In Leuven gidste het projectbureau Resiterra hen rond op de site van Janseniushof, het innovatieve pilootproject dat als eerste woonwijk in Vlaanderen verwarmd wordt met een koudenet.

Hoofdstedelijke regio Kopenhagen: innovatieve topregio

De hoofdstedelijke regio Kopenhagen bestaat uit het noordoosten van het eiland Seeland, de hoofdstad Kopenhagen en het eiland Bornholm. De regio is op het vlak van biotech, cleantech en duurzame mobiliteit toonaangevend in Europa. Het zwaartepunt van de sterke grensoverschrijdende life science-cluster Medicon Valley ligt in Kopenhagen. De Deense regio vervult een internationale voorbeeldfunctie op vlak van groene mobiliteit en heeft ook een internationaal toonaangevende cleantech-cluster. Kopenhagen wil de eerste koolstofneutrale hoofdstad worden tegen 2025. De steden Aarhus en Kopenhagen zijn leidinggevende Smart Cities in Denemarken.

Denemarken als inspiratiebron

Denemarken staat aan de top van veel internationale innovatierangschikkingen en vormt hierdoor een bron van inspiratie voor onze Vlaams-Brabantse bedrijven en instellingen. Omgekeerd kan Vlaams-Brabant zijn toegevoegde waarde in de speerpuntclusters inzetten.

Vijf speerpuntsectoren

  • De provincie stimuleert en ondersteunt vijf speerpuntsectoren:
  • Cleantech (milieuvriendelijke producten, processen en diensten oa mobiliteit)
  • Gezondheid (ontwikkelen van gezondheidssector, geneesmiddelen en medische technologie)
  • Logistiek ( ontwikkelen luchthaven, innovatieve en slimme technologieën voor de logistiek)
  • Voeding (stimuleren van onderzoek rond voeding en stimuleren producenten)
  • Creativiteit (audiovisuele sector en nieuwe media)
2018-03-16