Informatiecampagne over Ringtrambus in Grimbergen, Machelen en Vilvoorde

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Informatiecampagne over Ringtrambus in Grimbergen, Machelen en Vilvoorde

Als we de Vlaamse Rand leefbaar willen houden en het verkeer enigszins vlot, zullen we veel meer moeten inzetten op verplaatsingen met de fiets en met openbaar vervoer. Het project voor de Ringtram, van de Heizel over Vilvoorde naar de luchthaven, is daar een eerste stap in. Voorlopig wordt gestart met een trambus. De plannen daarvoor moeten we zo goed mogelijk inpassen in de lokale leefomgeving. Daarom is dialoog met de omwonenden belangrijk. Dat gebeurt vanaf september met infomarkten in de verschillende betrokken gemeenten. Op de infomarkten kunnen geïnteresseerden het tracé in detail bekijken. Ze kunnen er ook vragen stellen aan De Lijn, De Werkvennootschap en het studiebureau.

Alle plannen staan ook op de website van het Brabantnet: www.brabantnet.be.

Het Ringtrambus-project heeft een niet te onderschatten impact op de mobiliteit en de stadsvernieuwing in Vilvoorde. Het handelscentrum wordt dankzij de Ringtrambus beter bereikbaar vanuit de omliggende gemeenten en deelgemeenten. Vilvoorde krijgt een hoogwaardige fiets- en openbaar vervoerverbinding die niet alleen het centrum en het station, maar ook de CAT-site, de Kassei en Koningslo ten goede komt.

Het westelijke deel van het tracé voert van de Heizel naar Strombeek-Bever. Op de route in Strombeek-Bever komen nieuwe fietspaden, die aan de A12 aansluiten op de fietssnelweg naar Brussel. Er komt een verbeterde fiets- en openbaar vervoerverbinding met de andere Vlaamse gemeenten in de Rand, zoals de inwoners van Strombeek die dagelijks naar hun werk gaan in Vilvoorde, Machelen, Diegem en de Luchthaven.

In het oosten verbindt de Ringtrambus Vilvoorde en Machelen met Diegem en de luchthaven van Zaventem. De Ringtrambus is nuttig voor pendelaars en voor lokale verplaatsingen tussen Machelen en Diegem. Vandaag wordt er op deze verbinding al gewerkt op de Woluwelaan in Machelen met de aanleg van een vrije busbaan en het verbeteren van de fietsinfrastructuur, met ondermeer een fietstunnel. Het centrum van Diegem zal beter bereikbaar worden met het openbaar vervoer en de fiets.

Als provinciebestuur zijn wij opgetogen dat de Vlaamse overheid een stap zet voor beter openbaar vervoer. We vinden het belangrijk om veel rekening te houden met de lokale bekommernissen. De Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde hebben nood aan meer vernieuwing en meer middelen om de leefbaarheid te verbeteren.

2017-08-28