Lancering project ‘Onze vergeten helden’ in Bierbeek

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Lancering project ‘Onze vergeten helden’ in Bierbeek

Op woensdag 30 mei werd in Bierbeek het project ‘Onze vergeten helden’ gelanceerd. Samen met de burgemeester van Bierbeek en de adjunct-Directeur-Generaal a.i. van het War Heritage Institute woonde ik de plechtigheid bij in het gemeentehuis en op de gemeentelijke begraafplaats van Bierbeek. 

Militairen uit WOI herbegraven in thuisgemeente

Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over. Het War Heritage Institute (WHI) wil hen met het project ‘Onze Vergeten Helden’ identificeren, markeren en herinneren. Zij schenkt daartoe aan de gemeenten een herinneringsplaatje voor op het graf van de militairen en een infobordje voor op de kerkhofmuur. 

Gemeentes helpen identificeren

Met de hulp van de gemeentes kon het WHI reeds de meeste gerepatrieerde graven identificeren. Hun gegevens zijn opgenomen in het Belgian War Dead Register. Daar kan je zelf zoeken naar de gesneuvelden uit je dorp.

Peterschap van een ‘Vergeten held’

Iedereen (scholen, heemkundige kringen, jeugdbewegingen, gemeenten) kan zijn of haar steentje bijdragen aan het project ‘Onze Vergeten Helden’. Als peter of meter kan je een graf van jouw gekozen vergeten held bezoeken, een bloemetje neerleggen, een biografisch onderzoekje te doen naar jouw soldaat of er een creatief werkje rond te maken. Daarnaast zijn er lezingen in het War Heritage Institute en lespakketten voor lagere scholen over de vergeten helden.

2018-05-30