Met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde nadenken over nog betere politie

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde nadenken over nog betere politie

Verleden woensdag hadden we een bijeenkomst met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, met korpschefs van de lokale politie, met de procureur des Konings en met mijzelf. We bespraken de veiligheid en de werking van de politie.

De lokale politie werkt goed in Vlaams-Brabant. Toch staat ze op de grenzen van haar kunnen, omdat ze steeds meer wordt bevraagd. Dus moeten we durven vooruitkijken, ons afvragen hoe we de lokale politie nog beter kunnen klaarmaken voor de uitdagingen die op ons afkomen.

Ik heb bepleit om met open blik te kijken naar meer samenwerking tussen de lokale politiekorpsen, soms ook naar het samensmelten van te kleine politiezones. Korpsen met slechts 60 à 70 politieambtenaren zullen het heel moeilijk krijgen om in de toekomst alle taken goed aan te kunnen. Voor hen moeten we de stap naar iets grotere zones durven overwegen. Zonder te groot te willen worden en het lokaal karakter te verliezen. En ook voor korpsen die 100, 150 of meer politiemensen hebben, die zeer goed zelfstandig kunnen functioneren, is het interessant om structureel samen te werken voor ondersteunende en gespecialiseerde diensten. We hebben dat een associatie tussen politiezones genoemd. Een drietal associaties in Halle-Vilvoorde zou ideaal zijn.

Daarnaast hebben we gekeken hoe een cameranetwerk van de politie, met nummerplaatherkenning, de acties tegen woninginbraken en tegen verkeersinbreuken doeltreffender kunnen maken. Verschillende politiezones zijn een ‘schild’ met ANPR-camera’s aan het uitbouwen. We moeten daar verder in investeren. De procureur gaf een overzicht van de realisaties van het enkele jaren geleden opgerichte parket van Halle-Vilvoorde. En hij deelde met ons zijn inzichten over welke versterking en welke nieuwe stappen het opsporings- en vervolgingsbeleid zouden kunnen versterken.

De burgemeesters zijn de eerste verantwoordelijken voor de veiligheid van onze inwoners, de lokale politie en het parket zijn cruciale partners. Samen hadden we een leerrijke en inspirerende bijeenkomst.

2017-05-19