Nederlandse ambassadeur bezoekt Vlaams-Brabant : Smart Hub voor innovatie en technologie

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Nederlandse ambassadeur bezoekt Vlaams-Brabant : Smart Hub voor innovatie en technologie

Vandaag ontvingen we Maryem van den Heuvel, ambassadrice van het Koninkrijk der Nederlanden in België, in de provincie Vlaams-Brabant. 

De Nederlandse ambassadeur  kreeg tijdens haar bezoek een beeld van enkele belangrijke ontwikkelingen rond Brussels Airport , na Antwerpen de belangrijkste motor voor de Belgische economie.  In het Health House, kreeg zij een beeld kreeg van  de overweldigende kennis en expertise die in Leuven en omgeving aanwezig is op het vlak van gezondheidszorg.  Tot slot bracht de delegatie aan bezoek aan imec, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie.

Nederland belangrijke partner

Nederland is een ontzettend belangrijke partner voor Vlaanderen in zijn geheel en ook voor onze provincie.  Vanuit Vlaams-Brabant hebben we natuurlijk een speciale band en samenwerking met Noord-Brabant en de andere Nederlandse provincies zoals Limburg.  Er zijn ook nauwe banden tussen de KULeuven en Nederlandse universiteiten en kenniscentra.  We hebben een gezamenlijke traditie in onderzoek, innovatie en handel drijven en willen die in de toekomst nog verder uitbouwen. 

Partners in innovatie, onderzoek en ontwikkeling

We doen niet alleen graag zaken met elkaar maar ook op het vlak van onderzoek en ontwikkeling vinden we elkaar.  Denk maar aan het Holst Center in Eindhoven, de samenwerking tussen imec en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)  op het vlak van dunne film zonnecellen in het Solliance programma, de samenwerking tussen onderzoeksinstellingen in Nederland en Vlaanderen in het domein van regeneratieve geneeskunde via het RegMed XB platform. 

De ambassadrice kon vandaag kennismaken met de vijf  speerpuntsectoren die de provincie Vlaams-Brabant stimuleert en ondersteunt  op de volgende domeinen:

  • Health (ontwikkelen van gezondheidssector  en medische technologie)
  • Logistics ( ontwikkelen luchthaven, innovatieve  en slimme technologieën voor de logistiek)
  • Food (stimuleren van onderzoek rond voeding  en stimuleren producenten)
  • Cleantech (milieuvriendelijke producten, processen en  diensten oa mobiliteit)
  • Creativity (audiovisuele sector en nieuwe media)

Met dit provinciale speerpuntenbeleid wil het provinciebestuur de kennisregio Vlaams-Brabant versterken en promoten als ‘Smart Hub Vlaams-Brabant, dé slimme regio in het hart van Europa’.

Kijken naar de toekomst

We kijken vooral naar de toekomst.  Onze troef als  Vlaams-Brabant  is de sterke concentratie van onderzoeks- en kennisinstellingen in Leuven met KULeuven en het wereldvermaarde imec . Daarnaast  zijn er de talrijke researchcentra van multinationals zoals Procter & Gamble en Toyota die in onze provincie gevestigd zijn.

Deze troeven en de reeds bestaande succesvolle internationale samenwerking moeten we blijven uitspelen om Vlaams-Brabant te consolideren als Smart Region in Europe.

2017-11-10