Opening gerenoveerde rotstuin Het Bloemendal provinciedomein Huizingen

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Opening gerenoveerde rotstuin Het Bloemendal provinciedomein Huizingen

Op dinsdag 22 mei werd de gerenoveerde rotstuin ‘Het Bloemendal’ in het provinciedomein van Huizingen plechtig geopend door gedeputeerde Zelderloo in aanwezigheid van vele genodigden. Hiermee komt na vijf jaar een einde aan de restauratiewerken van de tuin. Deze unieke alpiene plantencollectie kan opnieuw door het publiek bewonderd worden. 

Aanleg in jaar Wereldtentoonstelling Brussel

De rotstuin werd aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 en was een toeristische trekpleister met een educatieve waarde. Het unieke ontwerp van landschapsarchitect Paul Dewit in de geest van 'Le Nouveau Jardin Pittoresque', een beweging die streefde naar een tuin waar ook wilde natuur een plaats krijgt.

Restauratie van de oorspronkelijke tuin

De restauratie in fasen behelsde een aantal infrastructuurwerken, herstel van beken en heraanleg van wandelpaden. Op basis van oude documenten en foto’s werd een nieuwe beplantingsplan opgemaakt. Er werden 150.000 nieuwe planten, bloemen, bomen en struiken aangeplant om het oorspronkelijke concept zo veel mogelijk te benaderen. Unieke sparren, loofbomen, Japanse pruimelaars, water- en moerasplanten, narcissen en rozelaars kenmerken de tuin die uniek is in België.

Brochure en rondleidingen

In het kader van de natuur-educatieve werking van het provinciedomein Huizingen is een wandelbrochure opgesteld, zijn infoborden geplaatst en krijgen de bezoekers gratis begeleide rondleidingen.

Dankzij de restauratie kan deze tuin met een roemrijke geschiedenis opnieuw bloeien en groeien en heeft het provinciedomein Huizingen er een nieuwe troef bij.

2018-05-28