Pieter Ballon over kansen en uitdagingen Smart Cities in Provinciehuis

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Pieter Ballon over kansen en uitdagingen Smart Cities in Provinciehuis

Op 8 juni hield Pieter Ballon op vraag van het ERSV Vlaams-Brabant (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband) een lezing in het Provinciehuis over ‘Smart Cities’. Hij sprak over de kansen en uitdagingen die de verregaande digitalisering van ons maatschappelijk leven meebrengen.

Nieuwe technologie biedt kansen

Pieter Ballon beschrijft hoe technologie ingrijpt in ons stadsbeeld. Dankzij nieuwe technologie krijgen wij  heel wat oplossingen voor de uitdagingen op het vlak van mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Zo biedt de app ‘fix my street’ aan de inwoners van Brusselse gemeenten een handige manier om problemen met straatinfrastructuur te melden aan het gemeentebestuur.

In steden begeleiden parkeer-apps chauffeurs naar beschikbare parkeerplaatsen. Verkeer en luchtkwaliteit kunnen gemonitord worden. In Londen bijvoorbeeld worden duiven met een rugzakje ingezet om de luchtkwaliteit te meten. Real-time data laat toe op continu basis informatie op te doen om problemen in kaart te brengen en oplossingen uit te werken.

Dichter bij huis zet Bonheiden een hoop schoolkinderen op de fiets door een eenvoudige fietstag om fietskilometers te sparen. Slimme LED-verlichting kan bijdragen tot veiligheid door de intensiteit en kleurtoon van het licht aan te passen aan hoeveel mensen er op straat zijn. Allemaal ingrepen die het leven eenvoudiger kunnen maken.

Nieuwe technologie: zoektocht naar evenwicht

Tegelijkertijd stelt de nieuwe technologie ons voor uitdagingen op het vlak van uniformisering en privacy. We moeten vooraf nadenken over de data die we willen verzamelen en waarvoor we deze willen inzetten. Op welke wijze houden we hierbij dan rekening met de privacy ?

Met ‘Smart Cities’ toont Pieter Ballon aan dat we een balans moeten vinden tussen de mogelijkheden en valkuilen die technologie met zich meebrengt, en welke modellen we het best volgen.

Samenwerking voor Smart Cities

Pieter Ballon pleit ervoor dat niet elke gemeente afzonderlijk allerlei apps invoert. Vormen van samenaankoop en open data modellen zijn nodig. Het is aan onze gemeenten, het ERSV en de provincie om de komende maanden na te denken welke richting we uit willen gaan en hoe we proactief over de gemeentegrenzen heen ermee aan de slag gaan. Zo kunnen we van Vlaams-Brabant uiteindelijk een ‘Smart Region’ maken.

Pieter Ballon is professor aan de VUB en directeur bij IMEC Leuven. Hij is expert in slimme stadsprojecten in binnen- en buitenland. Hij schreef het boek ‘Smart cities. Hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt.’

2017-06-12