Provinciaal verbod op verspilling drinkwater ingesteld

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Provinciaal verbod op verspilling drinkwater ingesteld

Vandaag vaardig ik een politiebesluit uit waarin een provinciaal verbod op verspilling van drinkwater wordt ingesteld in vijftien Vlaams-Brabantse gemeenten.  Overtreders van het verbod kunnen gesanctioneerd worden met geldboetes en gevangenisstraffen. 

Toegenomen vraag naar drinkwater

Door de hoge temperaturen en de aanhoudende droogte is de vraag naar drinkwater toegenomen. Het gemiddelde verbruik in Vlaanderen tussen 28 juni en 15 juli ligt ongeveer 20 % boven het gemiddelde voor de zomermaanden. De voorspellingen voor de volgende dagen zijn hoge temperaturen, enkele lokale buien, maar geen substantiële neerslag. Na een grondige evaluatie van de situatie stellen de watermaatschappijen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voor om in de zones waar nu het waakzaamheidsniveau geldt over te gaan tot een verbod op het verspillen van leidingwater.

Verbod op verspilling leidingwater in vijftien Vlaams-Brabantse gemeenten

Het verbod op het verspillen van leidingwater geldt voor de gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Deze gemeenten worden bevoorraad door zones die voor het grootste deel in de provincie Oost-Vlaanderen gelegen zijn. De waterreserves van deze bevoorradingsgebieden staan onder druk.

Waaruit bestaat het verbod op verspilling drinkwater ?  

Het is verboden water uit het publieke drinkwaternet (leidingwater) te gebruiken:

  • voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen;
  • voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen;
  • voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen;
  • voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
  • voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (>100 liter), van vijvers en het bevoorraden van fonteinen;
  • in de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

Om te vermijden dat de voorraden worden uitgeput en om te verzekeren dat de bestaande productie- en distributie-infrastructuur toereikend blijft, vraag ik de bevolking en de bedrijven het verbod te respecteren.

2018-07-20