Versoepeling maatregelen vogelgriep vanaf 2 juli

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Versoepeling maatregelen vogelgriep vanaf 2 juli

Minister van Landbouw Willy Borsus versoepelt vanaf zondag 2 juli een aantal beschermende maatregelen die de voorbije weken ingevoerd werden ter bestrijding van de vogelgriep. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vraagt nog steeds dat alle personen die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam zijn en een dierenarts raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Tot op heden zijn in Vlaams-Brabant geen gevallen van volgelgriep vastgesteld.

Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

Verdere verspreiding vogelgriep vermeden

Vier weken na de vaststelling van de eerste besmetting van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 bij een hobbyhouder in Wellin worden een aantal maatregelen versoepeld. De analyse van de verschillende besmettingen die de voorbije weken vastgesteld werden in de gemeenten Wellin, Sainte-Ode, Soignies, Zuienkerke, Quiévrain, Oostkamp, Ath, Menen, Couvin, Courcelles en Wangenies (Fleurus) heeft aangetoond dat het virus zich einde mei - begin juni via de verkoop op markten heeft verspreid. De nauwgezette toepassing van de beschermende maatregelen hebben ertoe geleid dat verdere verspreiding van de vogelgriep vermeden werd.

Waakzaam blijven

De oorzaak van de recent vastgestelde gevallen lijkt momenteel beheerst te zijn. De risicoanalyse laat daarom toe een aantal versoepelingen te bepalen voor de verzameling van pluimvee, publieke markten en houders van duiven. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders (particuliere en professionele) om nog steeds waakzaam te zijn en meteen een dierenarts te contacteren als hun dieren ziek worden.

Versoepeling maatregelen in besmette gebieden

Voor de gebieden waar besmettingen werden vastgesteld zijn beschermings- en toezichtsgebieden of bufferzones ingesteld en werden de maatregelen inzake verzamelen en verplaatsen van dieren versoepeld. 

Maatregelen voor markten, verzamelingen pluimvee in niet-besmette gebieden

In de rest van het land zijn markten van pluimvee en andere vogels opnieuw toegelaten voor professionelen. Deze mogen evenwel geen watervogels (eenden, ganzen, zwanen…) aanbieden. De occasionele verkoop van vogels op markten blijft verboden. Indien er meerdere handelaars op eenzelfde markt aanwezig zijn, moeten zij zo ver mogelijk van elkaar staan. 

Andere verzamelingen van pluimvee zijn eveneens terug toegelaten in de rest van het land. Ook hier zijn watervogels (eenden, ganzen, zwanen…) evenwel niet toegelaten. Het pluimvee moet in de 10 dagen voor de verzameling opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.

Abnormale sterfte melden op 0800/99777

Abnormale sterfte bij wilde vogels kan u melden op het gratis nummer 0800/99777.

 

2017-06-30
Meer informatie: 

Lees meer informatie over de vogelgriep  en informatie voor hobbyhouders op de website van het FAVV