Weekend zonder alcohol : meerderheid reed nuchter

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Weekend zonder alcohol : meerderheid reed nuchter

Van 13 januari tot maandag 16 januari organiseerde de geïntegreerde politie een nieuw ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. In het voorbije weekend hebben dertien lokale politiezones meegewerkt aan de controles als onderdeel van het weekend zonder alcohol (AMOW, Dilbeek, Druivenstreek, Grimbergen, KASTZE, KLM, TARL, VIMA, WOKRA, Zaventem, Zennevallei, Aarschot en BRT). Op nationaal niveau namen 136 lokale politiezones en de federale wegpolitie deel aan de controles op rijden onder invloed. Ik waardeer ten zeerste dat de politiediensten zich samen met onder andere de provincie zich blijven inzetten voor een nog verkeersveiliger Vlaams-Brabant. 

98,43 % van chauffeurs in Vlaams-Brabant reed nuchter

In totaal werden op nationaal niveau 40.238 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed tijdens één van de vele vaste en mobiele controleacties gedurende het voorbije weekend. Uiteindelijk waren 852 chauffeurs (of 2,12 %) onder invloed van alcohol.

 In Vlaams-Brabant werden 7.160 chauffeurs gecontroleerd, bij 113 personen (of 1,57 %) stelde men vast dat zij reden onder invloed van alcohol (Bron : federale politie – FPF/DGR/DRI-BIPOL).

Het verheugt mij dat de overgrote meerderheid van de gecontroleerde personen nuchter reed in het weekend zonder alcohol. Je kan stellen dat we eigenlijk 100% nuchtere chauffeurs hadden moeten registreren. Toch blijft de vaststelling dat er nog steeds bestuurders zijn die, ondanks onder meer de aankondiging van de operatie via de media, sturen onder invloed van alcohol.

Handhaven op rijden onder invloed blijft nodig

Rijden onder invloed van alcohol blijft nog steeds een zeer belangrijke ongevalsoorzaak. In Vlaams-Brabant speelde bij 14,2% van alle geregistreerde verkeersongevallen met lichamelijk letsel een rol in 2015. Als provincie Vlaams-Brabant blijven wij in samenwerking met politiediensten en parket de strijd aangaan tegen chauffeurs die rijden onder invloed. Samen met de lokale en federale politiediensten voeren we zes maanden per jaar provinciaal gecoördineerde controles op rijden onder invloed uit. Ook in 2017 blijven we dit doen.

Kleine procenten aanpakken maken grote winsten mogelijk

Indien we meer verkeersveiligheid willen, en dus minder verkeersslachtoffers moeten we met alle partners blijven herhalen, sensibiliseren en overtuigen dat rijden en drinken niet samengaan. Door de geringe procenten (1,57% reed onder invloed in Vlaams-Brabant) overtreders aan te pakken kunnen we levens redden en uiteindelijk grote winst boeken.

2017-01-18