Ziekte van Newcastle bij vogels : update maatregelen in Vlaams-Brabant

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Ziekte van Newcastle bij vogels : update maatregelen in Vlaams-Brabant

Eerder dit jaar, op 26 april werd, voor het eerst sinds 1998 door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een eerste geval van de ziekte van Newcastle bij sierkippen van een hobbyhouder vastgesteld. De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn.   

Sindsdien werden er nog 9 andere gevallen bij hobbyhouders ontdekt in geheel België.  In onze provincie Vlaams-Brabant is er recent een besmetting bij een hobbypluimveehouder gemeld of vastgesteld in Zoutleeuw.

Besmetting in professioneel pluimveebedrijf Oost-Vlaanderen

Op 4 juli 2018 werd een eerste geval van de ziekte van Newcastle ontdekt bij een professionele pluimveehouder in Haaltert (provincie Oost-Vlaanderen).  Aangezien dit een professioneel bedrijf is, zijn zones met maatregelen afgebakend rond de besmetting.

Drie Vlaams-Brabantse gemeenten in toezichtsgebied

Het FAVV bakende een zone met een straal van vijfhonderd meter af rond de haard, een beschermingsgebied met een straal van drie kilometer, en een toezichtsgebied met een straal van tien kilometer.

In Vlaams-Brabant vallen drie gemeenten geheel of gedeeltelijk in het toezichtsgebied:

  • Affligem
  • Liederkerke
  • Roosdaal

Maatregelen opgelegd door het FAVV

Voor de drie gemeenten die in het toezichtsgebied vallen gelden volgende specifieke maatregelen.

Voor de overige gemeenten van de provincie Vlaams-Brabantse  zijn de algemene maatregelen voor hobbyhouders en professionele pluimveehandelaars die gelden voor het ganse Belgische grondgebied van kracht.

2018-07-05
Meer informatie: