Voorkom afleiding in het verkeer, download de app voor veilig rijden

In de kijker

Deze tekst wordt niet getoond

Voorkom afleiding in het verkeer, download de app voor veilig rijden

Afleiding achter het stuur, voornamelijk door het gebruik van de smartphone, wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer.   Met de campagne ‘Beloofd!’ sensibiliseert de Vlaamse Overheid  voor de gevaren van afleiding aan het stuur. Ieder van ons kan met een eenvoudige app  op zijn smartphone meehelpen om afleiding aan het stuur te voorkomen.  

Bellen, mailen, sms-en aan het stuur verhoogt ongevalsrisico

Uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat  twee derde  van de bestuurders de smartphone gebruikt tijdens het rijden, en dit blijft niet beperkt tot handenvrij bellen.  Lezen en verzenden van sms’jes en e-mails tijdens de rit leidt tot onveilig weggedrag. Deze afleiding verhoogt ook het ongevalsrisico.  Als je belt en rijdt zie je vier op de tien verkeersborden niet.

Download de app voor veilig rijden

De producenten van smartphones en hebben er voor gezorgd dat er op elk toestel een instelling beschikbaar is om de smartphone geheel, of gedeeltelijk, te blokkeren tijdens het rijden. Deze instellingen zijn standaard voorzien op elke iPhone en Windowsphone. Voor Androïdtoestellen ontwikkelde  Samsung een gratis applicatie, ook te gebruiken op de toestellen van andere merken. 

Het gebruik van de kaarten en GPS-functionaliteiten blijft nog mogelijke.

Hoe maak ik mijn smartphone slim? 

iPhone

Bij IOS-systemen moet je kijken of je een versie geïnstalleerd hebt IOS 11 en hoger.
De functie “niet storen tijdens autorijden” is terug te vinden in de instellingen onder het icoontje “Niet storen”, je moet wel even naar beneden scrollen.

Androïd

Je kan best in de Playstore de gratis app “Traffic Reply” downloaden. De installatie is snel en eenvoudig.

Windowsphone

Bij windowsphone vind je de functie in je instellingen. In dit menu kom je een titel “Automodus” tegen. Hier kan je de automodus activeren en de instellingen ervan bepalen.

Automatisch blokkeren smartphone

De drie voornoemde applicaties hebben de mogelijkheid om automatisch te blokkeren vanaf het moment dat je je beweegt aan een snelheid hoger dan 20 km/uur. Vanaf dat moment blokkeren alle internetapplicaties, behalve de GPS-functionaliteit. Standaard blokkeren ook de SMS- en spraakfuncties. Bepaalde oproepen kan je instellen om toch nog te kunnen ontvangen, bv. favorieten of herhaalde oproepen. Dit is uiteraard niet aan te raden.

Bestraffing van gsm aan het stuur

Rijden met een gsm of smartphone in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Doe je het toch, dan riskeer je een geldelijke sanctie vanwege de overheid  tot zelfs 2.000 euro. Ook kan de rechter  het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.