‘1 dag niet’ – thema-avond tegen woninginbraak in Kortenberg

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

‘1 dag niet’ – thema-avond tegen woninginbraak in Kortenberg

Gisteren bezocht ik de thema-avond inbraakpreventie in het gemeenschapscentrum Colomba in Kortenberg. Deze week vindt namelijk de zesde editie van ’1 dag niet’ plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Met ‘1 dag niet’ wil de overheid burgers, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden.

14 inbraken per dag in Vlaams-Brabant

Elke dag vinden er 14 inbraken plaats in Vlaams-Brabant. Elke burger kan meewerken aan preventie van woninginbraak door contact te houden met buren, steeds de woning degelijk af te sluiten en verdachte situaties te melden aan de politiediensten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een diefstalpreventieadviseur voor een kosteloze audit van je woning, maar ook een wandeling in de wijk of een straatfeest organiseren en je buren beter leren kennen.

Thema-avond biedt inspiratie

Aan zeven verschillende tafels konden de burgers op de thema-avond zich informeren over diverse aspecten van woninginbraak. Zo was er bijvoorbeeld een specialist van de federale gerechtelijke politie Leuven aanwezig om haar kennis te delen over het sporenonderzoek na een inbraak en stond de ervaren diefstalpreventieadviseur van de lokale politie stil bij de verschillende modus operandi van de inbreker.

Samenwerken tegen woninginbraak

Ook elders in Vlaams-Brabant vindt de oproep van ‘1 dag niet’ gehoor. Verschillende politiezones, steken een tand bij en doen extra controles en sensibiliseren burgers tot het nemen van meer preventieve maatregelen. Ook enkele gemeentelijke preventiediensten en buurtinformatienetwerken ondersteunen deze nationale actiedag.

 

 

2019-10-17
Meer informatie: 

Op de website www.1dagniet.be kan je alle initiatieven in je buurt vinden. Je kunt er ook je eigen initiatief posten, tal van preventietips en filmpjes vinden, promotiemateriaal ophalen en originele ideeën delen via Twitter en Facebook.

 

www.diefstalpreventieadviseur.be

www.certificaatinbraakveilig.be