Afgesneden meander in Nieuwland (Aarschot) opnieuw aangesloten op de Demer

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Afgesneden meander in Nieuwland (Aarschot) opnieuw aangesloten op de Demer

Op dinsdag 26 mei werd de afgesneden meander tegenover kasteel Nieuwland in Aarschot opnieuw aangesloten op de Demer. De rivier volgt er weer haar natuurlijke traject. De ingreep is onderdeel van het Sigmaplan en moet de Demervallei wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. 

In het kader van het strategisch project Demer- en Laakvallei werd met verschillende overheden en partners onder mijn voorzitterschap overlegd over hoe we de vallei in de toekomst waterveiliger kunnen maken, met aandacht voor natuur, landbouw en recreatie. Dit resulteerde onder meer in het ontwerp voor het Gewestelijk RUP Demervallei dat momenteel in openbaar onderzoek is.

Om de Demervallei te beschermen tegen overstromingen en verdroging herstelt het Sigmaplan tientallen afgesneden rivierbochten. Die ontstonden door de Demer recht te trekken. Een jaar geleden verbonden De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap Natuur en Bos voor het eerst een oude meander met de Demer in Vinkenberg, op de grens tussen Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Nu werd ook de meander gelegen aan de overkant van de Beemdenstraat in Aarschot (tegenover het kasteel van Nieuwland), opnieuw aangetakt.

Door opnieuw water door de meanders te sturen en drempels aan te leggen in de Demer, zorgt het Sigmaplan ervoor dat de vallei meer water kan vasthouden. Dit zal ons helpen de droogteproblemen in de vallei op te vangen. En door de rivier haar meanders terug te geven, wordt de waterloop ook langer waardoor ze ook meer water kan bergen bij hoogwater. Hermeandering helpt daarom zowel tegen droogte als tegen wateroverlast.

Op 18 mei gingen ook de werken van start om een derde meander, op het grondgebied van Rotselaar, terug aan te takken op de Demer. De komende jaren worden nog tientallen oude meanders stapsgewijs opnieuw met de Demer verbonden.

2020-05-26