Afrika Filmfestival en provincie Vlaams-Brabant herdenken Nelson Mandela

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Afrika Filmfestival en provincie Vlaams-Brabant herdenken Nelson Mandela

In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Nelson Mandela werd geboren. Hij staat bekend als een icoon die zijn leven wijdde aan de strijd voor vrijheid en mensenrechten. Als gouverneur  wil ik de gepaste aandacht vragen voor deze historische datum en voor deze echte vrijheidsstrijder. De provincie Vlaams-Brabant en Afrika Filmfestival sloegen de handen in elkaar om de herinnering aan deze voorbeeldfiguur levend te houden.

Uitwisseling en samenwerking tussen provincie en Zuid-Afrika

Op vrijdag 30 november had ik de eer om de Zuid-Afrikaanse ambassadeur, Baso Sangqu, en zijn delegatie te ontvangen. Na een rondleiding bij AB Inbev mocht ik hem verwelkomen in het provinciehuis. Dit was een unieke kans om te elkaar beter te leren kennen en samen af te tasten waar er kansen voor zijn zowel voor Zuid-Afrika als Vlaams-Brabant.  We besloten dat er heel wat opportuniteiten zijn en dat samenwerking steeds versterkend is.

In Kinepolis Leuven werd ik samen met de ambassadeur verwelkomd met Zuid-Afrikaanse muziek en genoten we samen met een vierhonderdtal Vlaams-Brabantse belangstellenden van de film ‘Invictus’.  De film toont hoe, na zovele jaren van gevangenschap, na zovele jaren van strijd tegen apartheid en onrecht, Nelson Mandela zich als president ontpopte tot iemand die vrede, verzoening en samenwerking nastreefde met alle Zuid-Afrikanen, zwart en blank.

Door Nelson Mandela in de kijker te zetten, eren we een man die sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid voor iedereen vooropstelde als leidende principes in zijn denken en handelen.

2018-12-03