Bezoek Museum '44 Meensel-Kiezegem

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Bezoek Museum '44 Meensel-Kiezegem

Ik heb mijn ogen uitgekeken toen ik zaterdag, op de eerste dag van de herfst, op bezoek ging naar het Museum ’44 in Meensel-Kiezegem. Het nieuwe museum is een staaltje van hoe je in een klein dorp, in een oud gebouw (de vroegere pastorij), een op en top hedendaags museum kan maken. Foto’s, documenten, wapens en kledingstukken uit de oorlogsjaren worden gecombineerd met technologie van vandaag. Geschiedkundige feiten worden levendig gemaakt door een reconstructie van een barak uit het kamp van Neuengamme en door het persoonlijk verhaal van dorpsbewoners.

In augustus 1944 trokken de geallieerden voluit op en trokken de Duitse troepen terug. Toch bleven de Duitse bezetters en collaborerende troepen zeer hard optreden en represailles uitvoeren ook in het kleine Hagelandse dorpje Meensel-Kiezegem.  Na de executie van een collaborateur werden meer dan 90 inwoners opgepakt. 70 van hen werden gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. Slechts acht van hen keerden terug.

Vandaag is er nog steeds oorlog in de wereld. Het Museum ’44 wil kritische geesten ontwikkelen, mensen aansporen om na te denken over wat verschijnt in de media en om zich niet zomaar te laten vangen aan propaganda. Door het verleden te tonen, legt Museum ’44 verbanden met schrijnende situaties en oorlogsmisdaden van vandaag.

Ik werd zaterdag hartelijk ontvangen en deskundig rondgeleid door een paar van de vrijwilligers die dit vernieuwde museum mee hebben opgebouwd. Zij spreken met kennis van zaken én met persoonlijke betrokkenheid, want beiden zijn afstammeling van inwoners van Meensel-Kiezegem die werden opgepakt en gedeporteerd.

Voor mij was het een leerrijk en pakkend bezoek.

 

2019-09-23
Meer informatie: 

Ontdek het volledige verhaal over deze gebeurtenissen op de website van het memoriaal.