Code oranje voor bos- en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Code oranje voor bos- en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant heeft, op advies van het Agentschap Natuur en Bos, de risicofase voor branden in bos- en natuurgebieden opgeschaald naar code oranje.

Het Agentschap Natuur en Bos evalueert tijdens droge en warme periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is.

“Daarom hebben we beslist om het risico op te schalen naar code oranje”, zegt Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. “Hierdoor is het verboden om in bos- en natuurgebieden vuur te maken. We vragen daarom ook aan alle gemeenten om alle schriftelijke toelatingen hieromtrent in te trekken".

2020-05-28
Informatie voor de pers: 

Lodewijk De Witte
Provinciegouverneur, Provincie Vlaams-Brabant
kabinet.gouverneur@vlaamsbrabant.be
016 26 70 79

Peter Huygaerts
Dienst noodplanning
noodplanning@vlaamsbrabant.be
016 26 78 05