De Norbertuspoort – abdij van ‘t Park in Heverlee wint de publieksprijs 2019

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Norbertuspoort - abdij van 't Park - Heverlee
De Norbertuspoort – abdij van ‘t Park in Heverlee wint de publieksprijs 2019

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft ons vrijdagavond uitgenodigd in het Sint-Angela-Instituut in Tildonk. In de Art Deco-feestzaal, met schitterend gerestaureerde glasramen, zouden de Onroerenderfgoedprijzen worden uitgereikt.

De publieksprijs gaat naar de Sint-Norbertuspoort in Leuven. Bij een poll waaraan 6.150 mensen deelnamen kreeg de restauratie van de Sint-Norbertuspoort de meeste stemmen. Ooit werd de poort gebruikt als graanschuur. Vandaag huisvest de Sint-Norbertuspoort de ‘Library of Voices’ van de Alamire Foundation. Deze organisatie doet onderzoek naar muziek en het muziekleven in de Nederlanden van de middeleeuwen tot 1800. In het gebouw werden na de restauratie een documentatiecentrum, een sound laboratorium en een digitale bibliotheek ondergebracht, met vergaderruimtes en werkplekken. https://youtu.be/tqcoAO3BuH8

De Onroerenderfgoedprijs 2019 ging naar het voormalige gildehuis van de Vrije Schippers in Gent. De vierde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Negentien kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de Sint-Norbertuspoort in Leuven, het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem als laureaten. Wanneer een monument, ooit met zoveel zorg gebouwd, gerestaureerd wordt en een hedendaagse functie krijgt, verbinden we verleden en toekomst.

2019-10-04