Design against crime over inbraakpreventie in professionele bouwsector

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Design against crime over inbraakpreventie in professionele bouwsector

Op dinsdag 22 november organiseerden we in het provinciehuis de studieavond ‘design against crime’. Deze studieavond, georganiseerd in samenwerking met de vijf Vlaamse provincies, richt zich tot architecten, bouwheren en aannemers.  Uit die interprovinciale samenwerking ontstond ook de brochure ‘Inbraakpreventie bij woningbouw’.

Kennisdelen over inbraakpreventie stimuleren

Met deze studiedag  willen we de kennis over inbraakpreventie bij architecten, aannemers en bouwheren verruimen en de bouwsector stimuleren om rekening te houden met inbraakpreventie. Een goede inbraakbeveiliging start op het ogenblik dat er over het bouwen van een woning wordt nagedacht.

Minimale normen opnemen in bouwbesluit

Veilig wonen zou vanzelfsprekend moeten, zijn maar is het nog niet.  Net als energiezuinig bouwen verdient inbraakveilig bouwen al onze aandacht. Momenteel is er nog geen wettelijke verplichting om basisbeveiligingsmaatregelen tegen inbraak te voorzien bij de bouw van een woning.

Minder kans op inbraak

Recent Europees onderzoek vermeldt de aanbeveling aan de Lidstaten om minimale normen voor de inbraakveiligheid van private woningen op te leggen. In Nederland worden sinds de jaren negentig inbraakwerende bepalingen en normen opgenomen in het bouwbesluit.  Woningen uitgerust met een minimum aan bouwkundige beveiligingsmaatregelen hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak!

Belangrijke rol voor professionele partners

De beveiliging kan geïntegreerd worden bij het uittekenen van het plan en het opstellen van het lastenboek. En dit hoeft niet duur te zijn. Test-aankoop heeft onderzocht dat de bouwkundige beveiliging van een nieuwbouw woning gemiddeld €2.422 kost. Een slachtoffer van inbraak is gemiddeld 2.000 euro meer kwijt aan schade. Wie rekening houdt met basisbeveiligingsmaatregelen van bij het begin kan die esthetisch beter integreren in de gevelelementen van de woning en beperkt de meerkost aanzienlijk in vergelijking met het nadien beveiligen van diezelfde gevelelementen. (nieuw veiligheidsbeslag, opzetsloten…)

Vraag diefstaladvies bij politie en preventiedienst

Contacteer uw lokale politiezone of preventiediensten voor gratis kwaliteitsvol diefstalpreventieadvies.

 

2018-11-23