Duurzaam bouwen in de praktijk: gouverneur huldigt bamboepaviljoen in

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Duurzaam bouwen in de praktijk: gouverneur huldigt bamboepaviljoen in

In het provinciedomein van Kessel-Lo  staat sinds kort een tijdelijk paviljoen van bamboe. Op die manier wil het provinciebestuur mensen uit de bouwsector en andere geïnteresseerden laten kennismaken met dit duurzame bouwmateriaal. Op zondag 23 augustus huldigt de provinciegouverneur het paviljoen officieel in, in aanwezigheid van de Colombiaanse ambassadeur en enkele leden van de deputatie.  

Het provinciedomein in Kessel-Lo beschikt over een tijdelijk paviljoen uit bamboe. De Colombiaanse bamboebouwer Samuel Morales Guzman, begeleidde het werk. Geïnteresseerde architecten, aannemers en mensen uit de bouwsector kregen op 23 augustus tijdens een unieke workshop de kans om mee te werken aan dit duurzaam bouwwerk.  

Het is niet toevallig dat het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen het paviljoen laat maken in bamboe.  Bamboe groeit zeer snel en kan dus vaker geoogst worden. Het heeft geen pesticiden en kunstmest nodig en neemt permanent CO2 op.  De provincie Vlaams-Brabant heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden en dan zijn alle kleine stappen nodig. Bamboe is een prima duurzaam bouwmateriaal.

Bamboe is een alternatief voor tropisch hardhout en gaat zo de ontbossing tegen. Bovendien voorkomt het erosie door zijn uitgebreid wortelstelsel. Bamboe heeft uitstekende mechanische eigenschappen en is sterk en veerkrachtig.

Je kan het paviljoen nog tot eind september bezoeken.

2015-08-23