Grootschalige rampoefening op luchthaven Zaventem

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Grootschalige rampoefening op luchthaven Zaventem

Op zaterdag 18 mei coördineerde ik samen metsamen met mijn dienst noodplanning, de Brussels Airport Company (BAC), de brandweer, de medische diensten, de federale politiediensten, de betrokken lokale besturen en Defensie de rampoefening op de luchthaven van Zaventem, uitgebaat door BAC.

Dit type rampoefening houden we om de twee jaar,  zoals voorgeschreven door het EASA (Europees agentschap voor luchtvaartveiligheid) en zoals beschreven in het BNIP (Bijzonder nood- en interventieplan).

Bus botst met vliegtuig

De oefening simuleerde een botsing op het tarmac tussen een Boeing 737 van de maatschappij KetAir met 81 passagiers aan boord (+ 4 bemanningsleden) en een bus met 36 passagiers die op weg waren naar hun vliegtuig. De botsing veroorzaakte een brand aan boord van het vliegtuig waarbij helaas doden en gewonden te betreuren vielen. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd.

Testen van het Bijzondere Nood- en interventieplan

Tijdens de rampoefening werd de effectieve werking getest van enerzijds de interne en

anderzijds de externe procedures alsook de inwerkingtreding van het Bijzondere Nood- en interventieplan (BNIP). Om het scenario zo realistisch mogelijk te laten lijken, werd het merendeel van de acties live gesimuleerd, door het gebruik van een oefenvliegtuig en een gekantelde bus en vrijwillige figuranten. Er namen ongeveer 500 personen deel aan de oefening.

Vlot verloop, evaluatie volgt

Waarnemers observeerden en evalueerden de acties. De bevindingen worden achteraf verzameld en gebundeld. Nadien wordt er een evaluatievergadering georganiseerd met alle verantwoordelijken van de verschillende interventiediensten. Volgens de eerste evaluatie ‘on the spot’ met alle deelnemers, verliep de oefening vlot en goed gecoördineerd. De oefening begon omstreeks 14u op het terrein en eindigde in de late namiddag. Dit uiteraard zonder impact op de operationele luchthavenactiviteiten.

2019-05-20