Lessenpakket 'BE-Ready'

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Lessenpakket 'BE-Ready'

Dinsdag werd ik uitgenodigd in de stedelijke basisschool SKLO te Heverlee voor een persconferentie over het nieuwe lessenpakket 'BE-Ready'.

Dagelijks bereiden de hulpdiensten en verschillende overheden zich voor op noodsituaties. Ze identificeren en analyseren de verschillende risico's op hun grondgebied, maken noodplannen op en oefenen deze regelmatig. Als overheid werken we vaak samen met scholen, voor educatieve programma's rond verschillende problemen. Daarmee willen we kinderen bewuster laten omgaan met kansen of met bedreigingen uit hun dagelijkse omgeving en hen de eerste stappen laten zetten naar maatschappelijk verantwoord gedrag. Eén van de belangrijkste thema's is verkeersveiligheid: hoe bewegen we ons in het verkeer, hoe vermijden we gevaarlijke verkeerssituaties. Dat is voor iedereen dagelijkse realiteit.
 
Rampsituaties zijn dat niet, die komen slechts zelden voor, er is dus geen reden om daar angst over te creëren. Maar toch is het goed om al eens stil te staan bij vragen als: kunnen we bijdragen tot het voorkomen van overstromingen? hoe reageren we in geval van brand?
 
In het kader van de campagne Risico-Info lanceert het Nationaal Crisiscentrum BE-Ready een educatief project voor de leerlingen van het basisonderwijs. Aan de hand van een lessenpakket kunnen leerkrachten met leerlingen praten over het aanleren wat de juiste reflexen zijn bij o.a. een overstroming, een industrieel ongeval of een httegolf. Zo kunnen kinderen bijleren over de risico's in onze samenleving en hun weerbaarheid vergroten. Er is één lessenpakket voorzien per graad, aangepast op leeftijd.
 
De lessenpakketten worden aangevuld met het online game BE Ready, dat leerlingen voorbereidt op een noodsituatie. Door het tijdig uitvoeren van de juiste acties kunnen ze zichzelf en hun vrienden in veiligheid brengen.
2019-10-11
Meer informatie: 

Meer informatie vindt u op www.risico-info.be/school