Opgepast met vuurwerk

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Opgepast met vuurwerk

Jaarlijks heeft de brandweer haar handen vol met ongelukken als gevolg van vuurwerk. Ook honden, paarden en andere dieren reageren slecht op de luide knallen. Voor het eerst werken de brandweerzones, steden en gemeenten en het kabinet Dierenwelzijn daarom samen aan een grootschalige eindejaarscampagne om vuurwerk op eigen terrein te stoppen.

Er zijn nu eenmaal te veel mogelijk nadelige gevolgen van zelf vuurwerk afsteken.

Elk jaar weer gebeuren er ongelukken waarbij de vingers, de handen, de ogen en het hoofd de meest getroffen lichaamsdelen zijn. Minder bekend is dat vuurwerk ook de oren tijdelijk of soms zelfs blijvend kan beschadigen. Bij ongevallen met vuurwerk loopt de helft van de slachtoffers brandwonden op.

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit, komen op de openbare weg terecht en veroorzaken ongevallen.

En uiteraard is er het risico op brand.

Als gouverneur is de gezondheid en het welzijn van mens en dier in onze provincie steeds één van mijn belangrijkste aandachtspunten. Daarom sluit ik me met grote overtuiging aan bij het initiatief #IkKnalZonderVuurwerk.

Op die manier maken we er samen een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van!

2019-12-12