Politiebesluit van de gouverneur - Verbod op watergebruik voor niet-essentiële toepassingen

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Verbod op watergebruik voor niet-essentiële toepassingen

De Watergroep tekent zeer hoge verbruiken op die de draagkracht van het productie- en distributiesysteem overschrijden in het distributiegebied Mid-Oost. Het instellen van een gebruiksbeperking met onmiddellijke ingang kan er hopelijk voor zorgen dat bevoorradingsknelpunten tot een minimum kunnen worden beperkt. Daarom kondigt de gouverneur een verbod af op watergebruik voor niet-essentiële toepassingen in de gemeenten binnen dit distributiegebied van De Watergroep. Het verbod geldt in volgende gemeenten: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Grimbergen, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst, Zoutleeuw.

Hier is het verboden om water bestemd voor menselijke consumptie dat wordt geleverd vanuit het openbaar waterdistributienetwerk te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen:
1° het afspuiten van voertuigen, aanhangwagens en opleggers;
2° het vullen of bijvullen van zwem- en plonsbaden met meer dan 100 liter water;
3° het vullen of bijvullen van vijvers;
4° het bevoorraden van fonteinen;
5° het reinigen van verhardingen zoals straten, straatgreppels, voetpaden, terrassen, opritten, parkings en pleinen;
6° het besproeien van sportterreinen en festivalweiden;
7° het sproeien van velden en weiden;
8° het besproeien van grasvelden, parken en tuinen;
9° het besproeien en reinigen van daken, gevels, tenten, luifels.
De toepassingen zijn wel toegestaan indien ze noodzakelijk zijn om te voldoen aan de algemene, sectorale of bijzondere milieuvoorwaarden zoals bedoeld in artikel 5.4.2. van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en artikel 73 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het volledige politiebesluit vindt u als bijlage bij dit bericht.

2020-05-22