Première documentaire film ‘De Slag om Leuven’ van Fonk vzw

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Première documentaire film ‘De Slag om Leuven’ van Fonk vzw

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei 1940 nam het Duitse leger, na dagenlange hevige gevechten, Leuven in. Het was het begin van een periode van ruim 4 jaar bezetting van de stad. Jaren waarin voor- en tegenstanders van de bezetters elkaar naar het leven stonden en waarin de schaarste en honger het leven jaar na jaar zwaarder maakte. In de lente van 1944, wanneer de geallieerden het offensief inzetten, lijkt de verlossing nabij. Maar de prijs die de burgerbevolking betaalt, is bijzonder zwaar…

Fonk vzw maakte de historische documentaire film ‘De Slag om Leuven’ en verweefde daarin het brede verhaal van WOII en alle belangrijke gebeurtenissen op het nationale en internationale strijdtoneel met het verhaal van Leuven. 

De integratie van de  sleutelmomenten van WOII en de behandeling van alle relevante thema’s maakt van “De Slag om Leuven” een film waarin wat “veraf” lijkt, plots heel dichtbij komt. Thema’s en gebeurtenissen die behoren tot het verre verleden en de wereldgeschiedenis blijken nauw verwant met onze eigen directe leefomgeving.

“De Slag om Leuven” is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland en bevat een schat aan beeldmateriaal opgenomen in Leuven. De vertelstem is die van zanger-muzikant (en geboren en getogen Leuvenaar) DAAN.

Meer info vind je via https://www.deslagomleuven.be/.  Voor de vertoningen kan je hier terecht.  

Deze documentaire film kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant - dienst erfgoed. 

 

2019-09-04
Informatie voor de pers: