Oplossing voor taalproblematiek bij dringend ziekenvervoer

vrijdag, 17 maart 2023 Noodplanning, Provinciegouverneur

In de Druivenstreek en de regio ten westen van Brussel krijgen lokale besturen regelmatig klachten van burgers die, wanneer zij dringende medische hulp nodig hebben, niet in het Nederlands verder worden geholpen. Ziekenwagens vervoeren de patiënten immers naar het ziekenhuis dat het snelst kan worden bereikt, en dat zijn vanuit die regio’s regelmatig Brusselse of Waalse ziekenhuizen waar men vaak onvoldoende het Nederlands machtig is.

“Dit veroorzaakt niet alleen ongemakken en frustraties bij de patiënten en hun omgeving, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee,” zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “De problematiek is reeds lang gekend, maar onlangs hebben de betrokken hulpdiensten een aantal maatregelen uitgewerkt die effectief oplossingen bieden in de praktijk.”

De provinciegouverneur nodigde alle betrokken lokale besturen en hulpdiensten uit op een informatiesessie over de genomen maatregelen op 17 maart in het provinciehuis te Leuven. De directie van de 112-centrale en de federale gezondheidsinspecteur gaven daar een uitgebreide toelichting over de doorgevoerde maatregelen en hun impact. Verder werd een communicatiepakket voorgesteld dat lokale besturen kunnen gebruiken om de informatie naar de bevolking te verspreiden en te sensibiliseren.

Over welke maatregelen gaat het:

  1. 12-minuten afwijking op basis van taal

“De belangrijkste maatregel is de mogelijkheid om op basis van taal een afwijking te vragen op de wettelijke verplichting om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te worden vervoerd” zegt Marcel Van Der Auwera, diensthoofd dringende geneeskundige en psychosociale hulpverlening van de FOD Volksgezondheid. “Dit betekent dat de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht wordt waar hij/zij zeker in het Nederlands wordt geholpen, op voorwaarde dat het tijdsverschil in verplaatsing niet meer dan 12 minuten bedraagt. Uiteraard moet de medische situatie van de patiënt het toelaten om 12 minuten extra onderweg te zijn en de afwijking moet ook expliciet worden gevraagd door de patiënt of diens omgeving.”

“Na bevestiging bij de Provinciale Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening in Vlaams-Brabant werd deze maatregel omgezet in een formeel dienstorder binnen de Noodcentrale 112, “ zegt Erik Engels, dienstchef van de noodcentrale 112 te Vlaams-Brabant. “Al onze operatoren werden grondig gebriefd, en weten nu zeer goed onder welke omstandigheden zij kunnen ingaan op de vraag om naar een Nederlandstalig ziekenhuis te worden overgebracht. Op basis van de maatregelen simuleerden we de aanrijtijden en konden we vaststellen dat, mits toestemming om 12 minuten af te wijken, men vanop elke locatie in de Druivenstreek en de regio ten Westen van Brussel naar een Nederlandstalig ziekenhuis kan worden overgebracht”, aldus nog Erik Engels”.

  1. Bevestiging nieuwe lijst van Nederlandstalige ziekenhuizen

De noodcentrale beschikt over een nieuwe positieve lijst met ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Brussel, waar zorgverlening in het Nederlands gegarandeerd is. Het Sint Elisabeth ziekhuis in Ukkel, staat als tweetalig ziekenhuis niet meer op deze lijst waardoor patiënten bij de toepassing van de 12 minuten regel hier niet meer naartoe gebracht zullen worden.

  1. Geen opnamestop meer op de spoeddiensten van de ziekenhuizen in Vlaams-Brabant

In het verleden kondigden ziekenhuizen in Vlaams-Brabant een tijdelijke “patiëntenstop” af tijdens drukke momenten, waardoor het onmogelijk was voor de 112-centrale om Nederlandstalige patiënten bij toepassing van de 12-minuten afwijkingsregeling door te sturen naar die ziekenhuizen. De Federale Gezondheidsinspecteur van Vlaams-Brabant heeft nu in samenspraak met die ziekenhuizen beslist dat geen enkel ziekenhuis in onze provincie nog patiënten kan weigeren wegens drukte of een opnamestop, tenzij in geval van een noodplan én in overleg met de gezondheidsinspectie.

“Deze maatregelen zijn een echte doorbraak in het dossier van de taalproblematiek binnen de dringende geneeskundige hulpverlening in Vlaams-Brabant, die veel pijnlijke en onaanvaardbare situaties zal vermijden naar de toekomst toe,” besluit gouverneur Jan Spooren. “Ik wens alle bevoegde overheden en hulpdiensten dan ook te bedanken voor hun bijdrage aan deze oplossing. Samen met de lokale besturen zal ik nu alles in het werk stellen om de bevolking hierover te informeren en sensibiliseren”.