Politiebesluit naar aanleiding van het Konvooi van de vrijheid

De coronacrisis houdt onze samenleving nu al bijna 2 jaar in haar greep. De maatregelen die werden ingevoerd om COVID-19 te beteugelen wegen zwaar op vele sectoren. Recente manifestaties in ons land en daarbuiten tonen aan dat heel wat mensen het niet (langer) eens zijn met de maatregelen en hun stem daarover willen laten horen.

De grondwettelijk verankerde vrijheid van vergadering verschaft alle burgers in ons land het recht om te betogen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat dit recht kan worden uitgeoefend. Het is eveneens de taak van de overheid om alles in het werk te stellen om stakingen en manifestaties zonder incidenten te laten verlopen, zodat ook de openbare orde gevrijwaard blijft. Als het risico te groot is dat de openbare orde zal worden verstoord, dan moet de overheid daartegen maatregelen nemen. De principes van het genegotieerd beheer van de publieke ruime moeten hier worden gerespecteerd. We waken over de individuele rechten en vrijheden van alle burgers in dit land.

Helaas zijn eerdere manifestaties tegen de coronamaatregelen gepaard gegaan met een aantal incidenten waarbij het soms zelfs tot fysieke agressie is gekomen, waarbij mensen gewond zijn geraakt en waarbij ernstige beschadigingen aan particuliere en openbare gebouwen werden aangericht. Vandaag bereiken ons berichten dat ‘konvooien voor de vrijheid’ zullen worden georganiseerd. De actievoerders plannen om in kolonnes van vrachtwagens en voertuigen naar Brussel te rijden, om daar hun eisen met betrekking tot de coronamaatregelen kenbaar te maken. Dezelfde bewegingen in andere landen hebben ertoe geleid dat wegen werden geblokkeerd, belangrijke verkeersaders werden lamgelegd en heel wat overlast werd veroorzaakt. De beweging lijkt uit te deinen. Recente informatie toont aan dat de (inter)nationale actie niet enkel op 14 februari maar misschien ook de dagen voordien en daarna impact zal hebben, en zich niet enkel richt naar Brussel maar ook elders blokkade van verkeersassen e.a. voorziet, met als verzamelplaatsen in Vlaams-Brabant oa. de dienstenzones langs de autosnelweg te Peutie/Vilvoorde – Heverlee – Rotselaar en Ruisbroek.

Om duidelijkheid te verschaffen aan onze inwoners, maar ook aan de mensen die wensen deel te nemen aan de aangekondigde manifestatie, en om de Vlaams-Brabantse burgemeesters een instrument aan te reiken op basis waarvan op een uniforme manier kan worden opgetreden om tijdens deze manifestaties de openbare orde te vrijwaren of te herstellen, kondigt de gouverneur van Vlaams-Brabant een politiebesluit af.

Dit besluit is proportioneel. Manifestaties worden niet verboden, het recht om te betogen wordt gevrijwaard. Mensen mogen hun mening laten horen. Wat wel verboden is, is het blokkeren van grote verkeersassen, verkeersknooppunten, toegangswegen tot de luchthaven, industrie- of KMO-zones en andere strategische plaatsen binnen de provincie Vlaams-Brabant. Ook acties op de openbare weg die blokkeringen tot gevolg zouden kunnen hebben, het opwerpen van wegversperringen met voertuigen, werktuigen of andere materialen, brandende barricades of het veroorzaken van de totale belemmering van de vrije doorgang op de openbare weg zijn niet toegelaten in Vlaams-Brabant. Het besluit van de gouverneur is van kracht van zondag 13 februari tot en met dinsdag 15 februari.

Dit politiebesluit werd opgesteld in overleg met onze politiediensten lokaal en federaal en gecommuniceerd aan het NCCN. Het is moeilijk in te schatten welke gevolgen de manifestatie zal hebben. Vanuit het nationaal Crisiscentrum wordt continu aan beeldvorming gedaan. Wij blijven waakzaam. De situatie wordt op de voet gevolgd. Onze politiediensten hebben zich zeer goed voorbereid. Zowel de lokale als de federale politie in Vlaams-Brabant is klaar om op een evenwichtige wijze tussen te komen indien dit nodig is voor de vrijwaring of het herstel van de openbare orde.